CO2 Neutraal

Wij zijn in Hongarije de eigenaar van meerdere stukken grond in Patosfa en het buurdorp Lad.  Per 2014 bieden wij kleine ondernemingen de mogelijkheid om deel te nemen door middel van het dragen van een deel van de kosten voor de nieuwe aanplant en onderhoud van acacia bomen op deze percelen. Door dit in de juiste verhouding te doen compenseert de onderneming de uitstoot van Co2 die het bedrijf gedaan heeft en dragen ze hiermee zorg voor de toekomst.

Dit project is het PPP; Patosfa Plant Programma, heeft u of uw onderneming hier interesse in ? Mail ons voor meer informatie.

 Wikipedia informatie:

Definitie van Klimaatneutraal of  CO2-neutraal: beide zijn termen die aangeven dat een proces niet bijdraagt aan klimaatverandering. Klimaatcompensatie en CO2-compensatie zijn termen die aangeven dat voor een organisatie, een (productie) proces of een product, De uitstoot van broeikasgassen, zoals CO2, wordt gecompenseerd. De termen worden door elkaar gebruikt.

Informatie over de gebruikte boomsoort:

Met de Robinia, Acacia, witte Acacia of valse Acacia wordt eigelijk de Robinia Pseudoacacia bedoeld. Robinia Pseudoacacia behoort tot de Vlinderbloemenfamilie.

Deze Noord-Amerikaanse boomsoort is genoemd naar vader en zoon Jean en Vespasien Robin, lijfartsen van koning Hendrik IV van Frankrijk, die in 1601 een robinia plantte in de tuin van het Louvre in Parijs

Gebruik van Acacia:

Er is een netto economische opbrengst van zaaghout mogelijk met robinia na minimaal 15 jaar. Er zijn tussen opbrengsten: uitdunning en mogelijk van paalhout na 5 jaar. Het paalhout rot niet snel en is duurzamer dan sommige soorten geïmpregneerd hout. De robinia heeft echter een grillige groei en de snoei is daardoor arbeidsintensief vakwerk.

In het PPP wordt het hout gebruikt als brandstof, voor het verwarmen van huizen en paalhout voor afrastering, het is in Hongarije niet vanzelfsprekend dat er een gasaansluiting is.

Als productieboom levert hij hardhout van duurzaamheidsklasse 1 met een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten en rot. Het kernhout van de Robinia is bruinig tot groenig geel, het spinthout is wit en slechts enkele jaarringen dik.

Al heel lang wordt het robiniahout vanwege zijn duurzaamheid gewaardeerd als steun voor wijnranken en vanwege zijn hardheid en sterkte (robinia is sterker dan eik) het wordt gebruikt als grondstof voor wielspaken, laddersporten, houten kamwielen, nagels, pinnen en meubels, met name tuinmeubels. Maar zeker sinds het Europees importverbod voor niet duurzaam geteeld tropisch hardhout uit 2000 gaat hij de concurrentie aan met soorten als teak en meranti, met grote Robinia-plantages in onder meer Polen, Slowakije en vooral Hongarije.

Robinia is een duurzame houtsoort. Door de grillige groei, waarbij weinig lange rechte stammen ontstaan, en de stam niet zuiver rond wordt, is het lastig in grote maten te krijgen.

Door zijn wortelgestel is robinia een goede zandbinder op hellingen. Hierdoor kan erosie voorkomen worden in drogere gebieden. Ze zullen daarom in het P.P.P. ook op de helling en in het dal geplant worden. Zo voorkomen ze het wegspoelen van zand, tijdens de zomer droogte en/of hevige regenval.

Bomen levenslang!

De jonge aanplant wordt verzekerd geplant.

Dat wil niet zeggen dat wij er een verzekering voor afsluiten. Wij zorgen ervoor dat de jonge aanplant goed wordt beschermd tegen b.v. herten en konijnen. Als de boom groot genoeg is wordt hij gekapt.

Voor iedere boom die gekapt wordt, planten wij twee nieuwe bomen. Per jaar zal het aantal bomen dus stijgen. Evenals de hoeveelheid hout waardoor Camping Farkas niet genoodzaakt is om hout te kopen, wat kosten mee brengt maar vooral onnodig transport en hiermee dus extra Co2 uitstoot.

Doordat het hout wordt gekapt door lokale mensen tegen normale betaling is dit weer een vorm maatschappelijk verantwoord ondernemen!

Planet, Profit, People  P.P.P. hebben wij hoog in vaandel en zien het als een roeping.

Wilt u meer informatie hierover, mail ons gerust! Dan kunt u ons mailen info@campingfarkas.nl